Rollspel online

Rollspel online är en genre av spel som du spelar på nätet där du skapar en karaktär som du sedan fortsätter att spela med varje gång du loggar in. Du kan även stöta på andra användare som spelar samma spel. Rollspel online brukar vanligtvis vara uppbyggda av en så kallad ”sandbox”-miljö. Detta innebär att det är en öppen värld som spelarna kan röra sig fritt i och som är tillgänglig dygnet runt. Det är som en virtuell version av det verkliga livet förutom att det kan ha till exempel ett fantasy- eller science fiction-tema. Rollspel online finns i flera olika format.

World of Warcraft

Ett av världens populäraste rollspel är World of Warcraft. Det är spelföretaget Blizzard som ligger bakom, vilka har haft en rad succéer sedan tidigare. World of Warcraft var ett av de första rollspelen att bli riktigt populärt på grund av den öppna ”sandbox”-värld som grundarna lyckades skapa. Spelet hade en snygg men inte så krävande grafik, vilket resulterade i att fler kunde spela det. Spelet utspelar sig i samma värld som deras strategispel Warcraft. Det utspelar sig i en fantasy-värld som du kan utforska och göra uppgraderingar åt datorstyrda spelare. Vid spelets start togs en månadskostnad på 100 kronor.

Entropia Universe

Entropia Universe, eller Project Entropia som det hette vid sin start, är ett rollspel som spelas online. Spelet var först med att ha en ekonomi som var baserad på riktiga pengar. Pengarna i spelet går alltså ta ut och få in direkt på sitt bankkonto. Spelet utspelar sig i en science fiction-värld där du skapar en karaktär och väljer vad den ska sysselsätta sig med i spelet. Det kan vara allt från att samla föremål till att döda monster. Spelet fick mycket uppmärksamhet i media när en planet i spelet såldes för en större summa riktiga pengar till en köpare.